Wat is osteopathie?

Alles in het lichaam is met elkaar verbonden. De 'lijm' die alles verbindt noemt men bindweefsel of fascie. Fascie bevindt zich in en om alle spieren, zenuwen, botten, gewrichten, bloedvaten, organen en huid. Als op een bepaalde plek de soepelheid van fascie afneemt, zal dit altijd resulteren in verminderde beweeglijkheid en verminderde soepelheid in andere delen van het lichaam. Vergelijk de fascie met een elastiek: als je op één plek een knoop legt, neemt de spanning in het gehele verloop van het elastiek toe.

Factoren die ons lichaam beïnvloeden

Elke structuur in het menselijk lichaam kan alleen optimaal functioneren wanneer ze soepel kan bewegen ten opzichte van de omgeving. Talrijke factoren in ons dagelijks leven verminderen de soepelheid in ons lichaam, zoals: alcohol, drugs, roken, ongezonde voeding, thermische veranderingen, operaties, fysieke overbelasting, doorgemaakte ziekten, virussen of ontstekingen, emoties, stress, trauma's, overgewicht, verkeerde houdingen of aangeboren afwijkingen.

Verklevingen, verkrampingen en blokkades

Een tekort aan soepelheid resulteert vaak in verkrampingen in spieren en blokkades in gewrichten. Gewrichten en spieren zijn echter niet de enige structuren die vast kunnen gaan zitten. Zeer veel lichamelijke klachten worden veroorzaakt door verklevingen van organen, bloedvaten en zenuwbanen. Door deze verklevingen word de bloeddoorstroming belemmerd waardoor zuurstof en essentiële voedingsstoffen het weefsel niet kunnen bereiken. Ook kunnen afvalstoffen niet worden afgevoerd waardoor deze zich ophopen. Het lichaam zit geweldig in elkaar en kan zich in grote mate aanpassen. Te veel trek of druk zal echter resulteren in een verminderde doorbloeding waardoor het weefsel nog strakker wordt. Het elastiek komt als het ware onder te veel spanning. Pijn en een grote verscheidenheid aan lichamelijke klachten kunnen het gevolg daarvan zijn.

Waarom blijft pijn ondanks therapie of medicatie?

Vaak wordt de soepelheid en beweeglijkheid van organen, zenuwen, spieren en gewrichten niet meegenomen in een medisch onderzoek. De oorzaak van pijn blijft hierdoor regelmatig onopgemerkt bij arts en fysiotherapeut. Ook medicijnen en oefeningen zijn in deze gevallen vaak niet effectief. De zaak wordt nog gecompliceerder doordat de oorzaak van een klacht zich vaak op een hele andere plek in het lichaam bevindt, dan waar men de pijn voelt.

Wat doet een osteopaat?

Om de pijn te verminderen en de soepelheid in het lichaam te herstellen is een hands-on benadering nodig door een bekwame therapeut met zeer veel anatomische, fysiologische en pathologische kennis, iemand die de juiste verbanden weet te leggen tussen de verschillende delen van het lichaam. Dit alles kan en doet een osteopaat. Behandeling maakt dat de doorbloeding en zenuwgeleiding toenemen. Het lichaam krijgt zodoende de mogelijkheid om zich te herstellen. De osteopaat kan met zijn handen de beweeglijkheid van nagenoeg elke structuur binnen het menselijk lichaam beoordelen en beïnvloeden. De insteek is om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren.

Als therapeut is het mijn taak om te analyseren waar in uw lichaam zich de voornaamste ‘knopen’ bevinden die verantwoordelijk zijn voor de klachten die u ervaart.

Positieve (neven)effecten

Vanwege onze opleidingen en jaren werkervaring zullen wij direct voelen waar in uw lichaam zich blokkades bevinden. Voor u zal het een opluchting zijn om te ervaren dat de oorzaak van uw klacht wordt behandeld. Vaak gaat behandeling gepaard met positieve neveneffecten zoals meer energie doordat de doorstroming in uw lichaam sterk verbetert.

Ten slotte

Tijdens de behandeling staat de lichamelijke klacht centraal, maar wij vinden het nog belangrijker dat de mens in zijn geheel centraal staat. Een lichamelijke klacht ontstaat niet zomaar. Samen met u zullen wij traceren waar de klacht vandaan komt en wat we er samen aan kunnen doen.

Meteen een afspraak maken in Utrecht of Wageningen?

Zoek contact