Osteopathie voor baby's
Osteopathie bij baby's
Osteopathie is zeer geschikt voor de behandeling van klachten bij baby's. Een positief effect van de behandeling treedt zeer snel op, doordat het lichaam van een baby zich ontzettend snel kan aanpassen.
Veelvoorkomende klachten
Als ouders willen we allemaal dolgraag dat onze baby zich prettig voelt. Soms kan een kindje echter gedrag of klachten vertonen waarbij we ons als ouders machteloos voelen. Een osteopaat kan dan helpen. Symptomen waarvoor u met uw baby bij de osteopaat langs kunt gaan zijn:
- Krampen (benen optrekken en strekken)
- Persen (gezicht wordt rood)
- Reflux (spugen na de voeding)
- Overstrekken (rug trekt naar banaan vorm)
- Overmatig hoofd naar links en rechts draaien tijdens lig
- Hoofd niet recht kunnen houden tijdens zit (na 2 maanden)
- Overmatig huilen (voornamelijk s’ nachts)
- Afgevlakt schedeltje (achterhoofd is niet symmetrisch)
- Obstipatie (baby poept niet regelmatig)
- Eczeem (huid laat veel vlekken zien)
Osteopathie bij baby's zonder klachten
Een ontspannen lichaampje brengt een baby optimaal welzijn en een optimale ontwikkeling. Daarom kunt u ook met uw baby bij een osteopaat langskomen wanneer u geen klachten ervaart. Een controle en eventuele eenmalige behandeling is altijd zinvol. Ik raad ik elke ouder aan om een keer langs een osteopaat te gaan wanneer de baby tussen 5 en 10 weken oud is.
Oorzaken
De oorzaak van bovengenoemde klachten is niet altijd te achterhalen. Uit ervaring blijkt dat de oorzaak vaak gelegen is in de geboorte, de houding tijdens voeden of inbakeren. Dit zijn allemaal situaties die kunnen leiden tot een verhoogde (spier) spanning in bepaalde delen van het lichaampje van de baby. Elke geboorte verloopt anders. Doordat het lichaam van een baby elastisch is kan het zich binnen bepaalde marges enorm aanpassen. In sommige gevallen kan de geboorte toch een impact hebben waardoor na de geboorte bepaalde symptomen ontstaan. Deze kans is aanwezig wanneer de geboorte gepaard is gegaan met langdurige weeën, langdurig persen, een moeizame ontsluiting of een te snelle bevalling.
Huilen
Overmatig huilen is een symptoom dat veel voorkomt. Een baby’tje huilt wanneer het bepaalde behoeften heeft zoals voeding, slaap, een schone luier of aanraking. Ook kan huilen een symptoom zijn van lichamelijk ongemak vanwege krampjes, persen, obstipatie, een boertje wat klem zit, reflux of overstrekken. Lichamelijk ongemak kan het gevolg zijn van een verhoogde (spier)spanning in bepaalde delen van het lichaam wat gepaard gaat met bewegingsverlies. Het is belangrijk om als ouder te leren herkennen waarom de baby huilt. Wanneer aan alle behoeften is voldaan en het veelvuldig huilen blijft, is het zeer raadzaam om met uw baby langs te gaan bij een osteopaat.
Onderzoek en behandeling
Wanneer u bij de osteopaat langs komt zal deze na het intake gesprek een onderzoek doen dat gericht is op de signalen die de ouders opmerken. Het observeren van het baby’tje en het onderzoeken van de aanwezige (spier)spanning in het lichaampje nemen een belangrijke plek in. Daarna zal de osteopaat de bevindingen en mogelijke oorzaken toelichten, en een behandelplan voorstellen. Vooraf aan elke behandeling vindt er een korte evaluatie plaats ten aanzien van de mogelijke verandering(en) na de vorige behandeling. Aangezien elke baby anders reageert op of tijdens de behandeling bepalen we wat de beste strategie is in het belang van de baby.
Ervaring van een moeder
Désirée Stenfert vertelt: "Toen onze dochter Dide 3 weken oud was kreeg ze een koortsaanval. In de dagen erna kreeg ze steeds minder poepluiers, met een langste interval van 20 dagen! Bij de huisarts en het consultatiebureau kwamen we niet verder. Omdat ze borstvoeding krijgt, wachten ze lang met ingrijpen en als er dan iets gedaan wordt, is het een klysma geven. Geen fijn vooruitzicht natuurlijk. Van onze buurvrouw kregen we de tip om er eens door een osteopaat/Wilmar naar te laten kijken. Hij ontdekte op verschillende plaatsen in Dide's lijfje spanning. Allemaal op plekken die in verbinding staan met het darmgebied. In zeven sessies heeft Wilmar haar buik, voetjes, onderbenen, hoofd, onderrug en schouders behandeld. Soms moest ze huilen tijdens de behandeling, soms viel ze juist in slaap. Niet alleen haar stoelgang is inmiddels weer op gang gekomen, maar haar hele mobiliteit ontwikkeld zich heel snel. Mooi en fijn om te zien!"